به گزارش میمتالز، دلار نیمایی یکی از ارزهای پرکاربرد است که خریداران و فروشندگان، جهت دریافت آن و انجام معاملات خود باید به سامانه نیما در سایت جامع تجارت کشور، مراجعه کنند. قیمت دلار نیمایی ۱۴۰۲ توسط بانک مرکزی تعیین میشود و این ارز نسبت به ارز آزاد، قیمت پایینتری دارد. سقف دریافت ارز نیمایی نیز بسته به اولویتهای وارداتی کشور و میزان ثبت سفارش افراد متفاوت است.
"ارز" به هر نوع پول اعم از چک، اسکناس و حواله گفته میشود که در مبادلات مورد استفاده قرار میگیرد. ارز در کشور ایران دارای قیمتهای متفاوت و مصارف گوناگونی است. نرخ ارز به مقداری از واحد پول ملی کشور گفته میشود که در جهت به دست آوردن واحد پول خارجی مصرف میشود. در ایران که یک نظام چند نرخی ارز حاکم است، نرخ ارز دولتی و ارز آزاد با هم تفاوت دارند. ارز دولتی در نظام چند نرخی ارز، به قیمت رسمی دولت که اغلب پایینترین نرخ در کشور است اطلاق میشود. در برخی از دورهها نرخ انواع ارز با هم بسیار متفاوت است که بستگی به شرایط اقتصادی کشور دارد.
برای این که بدانیم ارز نیمایی یعنی چه؟ و منظور از دلار نیمایی چیست؟ لازم است با "نظام یکپارچه معاملات ارزی" آشنا شویم. چرا که نیما در اصل، مخفف شده عبارت نظام یکپارچه معاملات ارزی است. حالا میتوانیم به این سوال ارز نیمایی چیست؟ پاسخ دهیم. ارز نیمایی ارزی است که در سامانهای به نام نیما معامله میشود و در این سامانه، صادر کنندگان و وارد کنندگان به صورت آنلاین ارز را خرید و فروش میکنند. یکی از مهمترین ویژگیهای سامانه نیما، وجود امنیت در معاملهها و خرید و فروشها است. این سامانه مثل یک واسطه عمل میکند و سامانههای تجارتی را به سامانههای واحد تجارت برون مرزی با بانکهای خارجی متصل مینماید. در سامانه نیما صرافیها نقش واسطه گران را دارند و به آسانتر شدن معاملات ارزی کمک میکنند.
دلار سامانه نیما چیست؟ ارز نیمایی که عموما نرخی پایینتر از ارز آزاد دارد صرفا از طریق سامانه نیما و طی شرایط و ضوابطی ویژه و صرفا توسط واردکنندگان قانونی با طی کردن مدارج و مراحل معین شده بانک مرکزی قابل دریافت میباشد، در واقع این ارز مختص واردکنندگان کالاهای مصرفی مجاز است. محل تامین ارز در این سامانه نیز ارزهای حاصل از صادرات است که مجددا با نرخ نیما و از طریق صرافیهای مجاز در نقش کارگزار به صادرکنندگان پرداخت میشود، لذا این ارز برای عموم مردم قابل دسترسی نیست و امکان دریافت و استفاده از آن برای مصارف شخصی میسر نمیباشد.
سامانه نیما، دارای چهار بازیگر اصلی میباشد. واردکنندگان کالا و خدمات، اولین دسته از متقاضیان دریافت دلار نیمایی به شمار میروند. صادرکنندگان کالا و خدمات که همان عرضه کنندههای ارز به شمار میروند، جزو دسته دوم از بازیگرهای سامانه نیما محسوب میشوند. بازیگران سوم، واسطه گران بوده که از این دسته میتوان به بانکها و صرافیها اشاره کرد. در نهایت سیاست گذاران، بازیگرهای چهارم هستند. این دسته کنترل اولویتها و سقف مصارف را در دست دارند.
ویژگیهای ارز نیمایی چیست؟ دلار نیمایی در واقع ارزی است که برای کنترل و توسعه واردات و صادرات عرضه شده و قیمت آن نسبت به دیگر ارزها پایینتر است. نرخ نیمایی بر خلاف دامنه نوسان بورس، نوسان زیادی ندارد و قیمت آن را بانک مرکزی تعیین میکند. بانک مرکزی باتوجهبه میزان عرضه و تقاضا، نرخ تورم و میزان پوششدهی ارز، قیمت ارز نیمایی را تعیین میکند.
یکی دیگر از مزایای ارز نیمایی این است که با وجود تحریمها نیز میتوان آن را از طریق سامانه نیما تهیه کرد.
روشهای خرید دلار نیما چیست؟ افراد برای تهیه ارز نیمایی باید به سامانه نیما مراجعه کنند. صادرکنندگان و واردکنندگان در سامانه نیما به صورت آنلاین و اینترنتی اقدام به خرید و فروش ارز میکنند. این ارز جهت خرید و فروش و ترخیص کالای صادراتی و وارداتی مجاز اختصاص داده شده است.
شما اگر به عنوان یک متقاضی ارز قصد تامین ارز نیمایی دارید، میتوانید پس از مراجعه به سامانه جامع تجارت درخواست تامین ارز کنید. این درخواست باید در قسمت سفارشات غیر بانکی ثبت شود. سفارش شما به موجب هماهنگیهای لازم بین بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت (وزارت صمت) به سیستم نیما منتقل میشود. به این صورت شما میتوانید ارز مورد نیاز خود را از سامانه نیما تامین نمایید.
مراحل خرید ارز در سامانه نیما: خرید ارز در سامانه نیما نیاز به حساب کاربری دارد. متقاضیان خرید ارز در سامانه نیما با ورود به سامانه https://www.ntsw.ir با انتخاب کردن نام کاربری یا رمز عبور یا احراز هویت خود میتوانند یک حساب کاربری برای خود کنند. سپس تحت یکی از عناوین متقاضی ارز یا وارد کننده، سفارش کالای مورد نظر خود را ثبت کنند. به قسمت ثبت سفارش رفته و در قسمت مالی و بانکی نوع عملیات ارزی مورد نظر را انتخاب کرده و سپس خرید ارز از سیستم بانکی را انتخاب کنند. در مرحله بعدی باید به یکی از کارگروههای وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت یا وزارت بهداشت مراجعه نمایند. در مرحله بعدی به بانکی که سفارش فرم خود را در آن ثبت کرده اند مراجعه کرده و اطلاعات ثبت سفارش را ارائه کنند و برای خرید کردن از سامانه نیما، سفارشی که قبلا ثبت کردند، درخواست بدهند. در ادامه بانک مورد نظر از بانک مرکزی درخواست ارائه گواهی ثبت آماری از نوع نیما کرده و متقاضی بعد از آن یک گواهی شامل دادههای آماری دریافت میکند. ارائه اسناد حمل به بانک عامل توسط خریدار یا وارد کننده انجام میشود. در مراحل آخر متقاضی اسناد حمل توسط بانک عامل و منشا ارز توسط وارد کننده را ثبت کرده و در نهایت ترخیص کالا از گمرک و رفع تعهد و دریافت تضامین توسط وارد کننده انجام میشود.
نحوه فروش ارز در سامانه نیما: با وجود این که خرید ارز از سامانه نیما بدون برخورداری از کارت بازرگانی ممکن نخواهد بود، اما امکان فروش ارز از طریق سامانه نیما بدون داشتن کارت بازرگانی میسر شده است. همچنین گفتنی است کسی که ارز خود را در این سامانه برای فروش میگذارد، میتواند هر قیمتی برای آن در نظر بگیرد، اما ممکن است، خریداری برای قیمت پیشنهادی وی وجود نداشته باشد بنابراین بهتر است ارز خود را با توجه به پیشنهاد سایر صرافان قیمت گذاری نماید.
بر این اساس اشخاص حقیقی و حقوقی میتوانند ارز حاصل از صادرات کالاها و خدمات خود را از طریق سازوکار در نظر گرفته شده در سامانه نیما به صرافان واگذار نمایند. در ابتدا صادرکننده باید به سامانه جامع تجارت مراجعه کرده و با انتخاب پروانه صادراتی اقدام به عرضه ارز خود نماید. در این مرحله صرافی مجاز با مراجعه به سامانه سنا میتواند ارزهای عرضه شده توسط صادرکنندگان را مشاهده نماید و تقاضای خرید خود را بر روی هر کدام از آنها به ثبت برساند. صادرکننده پس از مشاهده تقاضای صرافی برحسب تمایل خود میتواند با یک یا چند صراف وارد معامله شود و ارز خود را به فروش برساند.
افراد و فعالان اقتصادی از پنج طریق میتوانند ارز مورد نیاز خود را تامین کنند. این پنج روش عبارتند از:
ارز نیمایی
ارز واردات کالا در برابر صادرات خود
تامین ارز به صورت واردات کالا در برابر صادرات غیر
تامین با ارز اشخاص
در ادامه به توضیح هر کدام از منابع تامین ارزی کشور میپردازیم
ارز دولتی برای مصارف معینی که دولت مشخص میکند، صرف میشود. معمولا این موارد مصرفی، ضروری و حائز اهمیت هستند. برخی از مصارفی که دولت برای ارز دولتی در نظر میگیرد بدین قرار است: سفر ماموران دولت به خارج از کشور، بیمارانی که برای معالجه باید به خارج از کشور سفر کنند، تحصیل برخی از دانشجویان در خارج از کشور.
یکی از ارزهای پر کاربرد در بازار امروز، ارز نیمایی یا دلار نیمایی است که کاربردهای خاص خودش را دارد. بر اساس یک سیاست مالی جدید و با هدف سازماندهی تجارت در بخش واردات و صادرات، که با دریافت مجوز واردات و صادرات، امکان پذیر بوده، ارز نیمایی با هدف ساماندهی بازار ارز در سال ۱۳۹۷ به وجود آمد.
واردکنندگان محترم هنگامی که قصد دارند کالایی به کشور وارد بکنند. ابتدا میبایست برای انتقال ارز خود به کشور مبدا، حتما از سیستم بانکی استفاده کرده و از خدمات دولتی در این زمینه بهرهمند شوند. اما یک سری کالاهای خاصی وجود دارد که وارد کنندگان به هنگام واردات و ترخیص کالا نیازی به ارزهای دولتی ندارند و به اصطلاح اهمیت کمی برای دولت دارند.
این وارد کنندگان بدون انتقال ارز میتوانند کالای خود را وارد کشور کنند. یعنی در ازای ارز صادراتی که به دست میآورند، میتوانند با همان ارز نسبت به واردات کالا به کشور اقدام کنند. این دسته از وارد کنندگان توانایی استفاده از معافیتهای گمرکی از دولت را دارند. ناگفته نماند که این افراد وارد کننده، میتوانند از بازار آزاد نیز برای تامین ارز خود استفاده کنند.
در این شرایط شخص صادرکننده ارز حاصل از صادراتش را برای واردات خود مورد استفاده قرار میدهد. ارز واردات در مقابل صادرات به روشی گفته میشود که طی آن با وارد کردن کالاها و مواد اولیه مورد نیاز، میتوان کالاهای مورد نظر را تولید و صادر کرد. این روش تامین ارز که از زمان ابلاغ تا اجرای آن مسیری طولانی را طی کرد، در یک برهه از زمان محل اختلاف صادرکننده و بانک مرکزی بود.
نحوه تامین ارز برای واردات کالا، از طریق صادرات غیر است. به این صورت که واردکننده کالا با تمایل و توافق صادرکننده دیگر، ارز خود را از وی تامین میکند. صادرکننده میتواند اطلاعات پروانه صادراتی خود را به سایر واردکنندگان جهت تامین ارز ثبت سفارش هایشان واگذار کند. براین اساس واگذاری پروانه صادراتی و همچنین پرداخت وجه ریالی ارز منتقل شده، خارج از سامانه و براساس توافق طرفین انجام میشود.
واردکنندگان کالا برای استفاده از پروانه صادراتی صادرکنندگان ۱۴ گام پیش رو دارند که با انجام آن میتوانند ثبت سفارش و واردات کالای مورد نظر خود را انجام دهند. این گامها در حقیقت برای اطمینان از بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور طراحی شده اند و از سوی دیگر رفع تعهد ارزی صادرکنندگان را سهلتر از گذشته کرده اند. با اجرای این گام ها، روند بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور شدت گرفت. نکته مهم در این خصوص آن است که بازرگان باید پس از ثبت پیش فاکتور و دریافت نتیجه استعلام ضوابط تجاری، براساس نوع کالا، درخواست مجوز ارزی را به طور سیستمی به یکی از دستگاههای مجوز دهنده ارزی (وزارت بهداشت/ جهاد یا یکی از ۸ دفتر تخصصی وزارت صنعت) ارسال کرده و پس از دریافت مجوز (در صورت تائید دستگاه مجوز دهنده) نسبت به پرداخت کارمزد و دریافت شماره ۸ رقمی ثبت سفارش اقدام کند. واردکننده جهت تامین ارز ثبت سفارش خود به بانک عامل مراجعه کرده و با ارائه اطلاعات پروانه صادراتی صادرکننده، برای آن ثبت سفارش درخواست تامین ارز میکند. بانک عامل باید با مراجعه به سامانه پرتال ارزی از بانک مرکزی «درخواست گواهی ثبت آماری» از نوع «ارز اشخاص» و «از محل صادرات» کند. در صورتی که گواهی ثبت آماری مورد تائید بانک مرکزی قرار بگیرد، بانک عامل موظف است تضامین لازم را از بازرگان طبق بند (ی) بخش اول مجموعه مقررات ارزی اخذ کرده و تائیدیه آن را در «سامانه تامین ارز» اعلام کند. بانک عامل با مراجعه به «سامانه تامین ارز» اطلاعات پروانه صادراتی را ثبت میکند. با توجه به اینکه مالکیت پروانه صادراتی متعلق به شخص دیگری (صادرکننده) است، لازم است بانک عامل از رضایت صادرکننده جهت واگذاری پروانه صادراتی اش از طریق «سامانه تامین ارز» درخواستی را مبنی بر تائید جواز واگذاری پروانه به آن مشتری ثبت میکند. این درخواست به طور سیستمی جهت مشاهده صادرکننده به «سامانه جامع تجارت» ارسال میشود. این نحوه تامین ارز نیز برای اجرایی شدن، پروسهای طولانی را سپری کرد.
به کلیه ارزهای افراد خارج از کشور که تمایل دارند ارز خود را برای واردات کالا هزینه کنند ارز اشخاص اطلاق میشود. ارز اشخاص در حقیقت ارزی است که بعضی از افرادی که در خارج از کشور هستند از آن استفاده کرده و در مسیر واردات کالا به کشور از آن استفاده میکنند.
منبع: اقتصاد آنلاین